top of page
Wie

Projectgroep Zwarte Rat Noord & Midden-Limburg

Wij zijn een samenwerkingsverband tussen gemeenten en plaagdierbestrijders met 1 doel: stoppen van de opmars van zwarte rat.


De zwarte rat veroorzaakt met grote regelmaat problemen bij burgers en bedrijven in Noord en Midden Limburg. Een aanleiding dus om in 2006 de eerste pilot in Nederweert uit te voeren om het probleem beheersbaar te krijgen en te houden.

De resultaten van de pilot waren goed. Echter laat de zwarte rat zich niet zo gemakkelijk verjagen. Het diertje kent geen grenzen. Ook in omliggende gemeenten bleek het probleem de kop op te steken. Reden om in 2009 met meerdere Midden Limburgse gemeenten en organisaties te gaan samenwerken.

Inmiddels is de samenwerking uitgegroeid tot een vaste groep van 13 gemeenten, 2 waterschappen, RIVM, LLTB, GGD. Daarnaast delen een vijftal andere gemeenten hun informatie. Naast de projectgroep gemeenten functioneert een project- groep Plaagdierbestrijders, plaagdierbestrijders actief in de regio.

Gezamenlijke aandachtspunten:

  • Binnen onze regio burgers en bedrijven ondersteunen met de wering en bestrijding van de zwarte rat.

  • Zorgen dat burgers en bedrijven kennis hebben en houden van het weren en bestrijden van ratten: voorlichting, opleiding en informatie.

  • Burgers en bedrijven advies dan wel hulp geven bij het oplossen van een rattenplaag.

  • Het probleem van de zwarte rat onder de aandacht van de overheden brengen.

  • Rattenmonitoring om het probleem zichtbaar te maken.

  • Middelen zoeken voor wering en bestrijding bij burgers en bedrijven.

Please reload

Nieuws Projectgroep Zwarte Rat

Projectgroep vergadering Gemeenten

03/09/2018

Hunsel - o.v.b. is er een overleg, op donderdag 20 september 2018 van de projectgroep Zwarte rat Noord & Midden-Limburg. Deze vindt plaats in de gemeente Roerdalen, op de werf in Melick, gelegen aan de Apollolaan 2, 6074 EH te Melick.

Projectgroep vergadering Plaagdierbestrijders

10/10/2016

HUNSEL - Op woensdag 19 oktober 2016 is het volgende overleg van de projectgroep Zwarte rat Noord & Midden-Limburg. Deze vindt plaats in de gemeenteloods in Hunsel.

Projectgroep vergadering

15/06/2016

HUNSEL - Op donderdag 16 juni 2016 is het volgende overleg van de projectgroep Zwarte rat Noord & Midden-Limburg. Deze vindt plaats in de gemeente Peel en Maas in de huis van de gemeente. Wilhaminaplein 1 te Panningen. Naast de zwarte rat problematiek zal een belangrijk agenda punt besproken worden: de nieuwe wet natuur en haar gevolgen voor de gemeenten.

Projectgroep vergadering RIVM

04/04/2016

HUNSEL - Op 5 april 2016 heeft een vergadering plaats gevonden bij het RIVM over de monitoring van wilde rattenpopulaties in Nederland, deelnemers waren naast het RIVM, de projectgroep Zwarte Rat Noord & Midden-Limburg, het KAD, NVPB, Plan, Universiteit Utrecht, Wagingen, de Waterschappen, LTO, Dieren- bescherming, GGD Amsterdam en de vereniging Stadswerk.

Het doel van de vergadering betrof het opzetten van een doelmatige en gezamelijke rattenmonitoring. Er zal een stuurgroep opgezet worden, met als doel het formuleren van de doelstellingen voor de monitoring.

Te denken valt aan: met welke doelen wordt gemoniteerd, wat wordt gemonitord, monitoring van rodenticiden.

Please reload

bottom of page