top of page
Wie

Resistentie tegen rattengif?

Resistentie tegen rattengif?

Momenteel zijn er diverse onderzoeken waarbij ratten getest worden op genetische resistentie tegen gifstoffen. Hiervoor kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van een stukje
weefsel van het oor van de rat. Indien een resistent dier een gifstof (rodenticide) eet, zal deze stof een verminderde werkzaamheid hebben. De ratten krijgen dan wel gif binnen, maar gaan hier niet dood aan (of pas na zeer lange tijd) wegens een afgenomen gevoeligheid voor het gif. Deze afgenomen gevoeligheid wordt doorgegeven aan de nakomelingen waardoor resistente groepen ratten kunnen ontstaan.

Wageningen UR heeft een test ontwikkeld waarmee er in bruine ratten gekeken kan worden of een rat resistent is, of niet. 
Er wordt naar een specifieke plek in een van de genen gekeken om te zien of daar een aanpassing (mutatie) is.  Voor de zwarte rat is deze toets ook geschikt, maar de aanpassing die bij de bruine rat zorgt voor resistentie is bij zwarte ratten in Nederland nog niet aangetroffen. Tot op heden is er met deze test dus nog geen resistentie in de zwarte rat (in NL) gevonden. Dit betekent niet per definitie dat er geen resistentie bij zwarte ratten voorkomt. Mogelijk zijn het bij zwarte ratten andere veranderingen die voor verminderde gevoeligheid tegen gif zorgen. Over resistentie bij zwarte ratten is veel minder bekend, mogelijk zal er voor de zwarte rat in de toekomst een andere test ontwikkeld moeten worden?

Please reload

Nieuws Projectgroep Zwarte Rat

Projectgroep vergadering Gemeenten

03/09/2018

Hunsel - o.v.b. is er een overleg, op donderdag 20 september 2018 van de projectgroep Zwarte rat Noord & Midden-Limburg. Deze vindt plaats in de gemeente Roerdalen, op de werf in Melick, gelegen aan de Apollolaan 2, 6074 EH te Melick.

Projectgroep vergadering Plaagdierbestrijders

10/10/2016

HUNSEL - Op woensdag 19 oktober 2016 is het volgende overleg van de projectgroep Zwarte rat Noord & Midden-Limburg. Deze vindt plaats in de gemeenteloods in Hunsel.

Projectgroep vergadering

15/06/2016

HUNSEL - Op donderdag 16 juni 2016 is het volgende overleg van de projectgroep Zwarte rat Noord & Midden-Limburg. Deze vindt plaats in de gemeente Peel en Maas in de huis van de gemeente. Wilhaminaplein 1 te Panningen. Naast de zwarte rat problematiek zal een belangrijk agenda punt besproken worden: de nieuwe wet natuur en haar gevolgen voor de gemeenten.

Projectgroep vergadering RIVM

04/04/2016

HUNSEL - Op 5 april 2016 heeft een vergadering plaats gevonden bij het RIVM over de monitoring van wilde rattenpopulaties in Nederland, deelnemers waren naast het RIVM, de projectgroep Zwarte Rat Noord & Midden-Limburg, het KAD, NVPB, Plan, Universiteit Utrecht, Wagingen, de Waterschappen, LTO, Dieren- bescherming, GGD Amsterdam en de vereniging Stadswerk.

Het doel van de vergadering betrof het opzetten van een doelmatige en gezamelijke rattenmonitoring. Er zal een stuurgroep opgezet worden, met als doel het formuleren van de doelstellingen voor de monitoring.

Te denken valt aan: met welke doelen wordt gemoniteerd, wat wordt gemonitord, monitoring van rodenticiden.

Please reload

bottom of page